23.10.09

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ:ΙΝΩΔΗ ΚΑΙ ΑΜΥΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ






Τα λαχανικά χωρίζονται-εμπειρικά και με κάποια στοιχεία αυθαιρεσίας ίσως-σε δύο βασικές κατηγορίες:

- στα ινώδη και στα

αμυλώδη

Τα ινώδη λαχανικά περιέχουν γενικά μικρές ποσότητες αφομοιώσιμων υδατανθράκων και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών  - των οποίων τις ευεργετικές για τον οργανισμό μας ιδιότητες έχουμε εκθειάσει σε παλαιότερες αναρτήσεις. 

Τα περισσότερα λαχανικά εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή,π.χ.:

*μπρόκολο

*λάχανο

*μαρούλι

*πιπεριά

*σπανάκι

*ντομάτα

*αγγούρι

*καρότα

*αγκινάρα κλπ

Τα ινώδη λαχανικά είναι άριστες επιλογές γιατί αποτελούν τις πυκνότερες θρεπτικά τροφές.
Θέλω να πω ότι προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά με πολύ μικρό θερμιδικό κόστος.

Το αν αρρωσταίνετε συχνά ή όχι έχει στενότατη σχέση με το πόσα ινώδη λαχανικά καταναλώνετε!


Τα γνωστότερα αμυλώδη λαχανικά είναι:

- η πατάτα

- η γλυκοπατάτα

Το καλαμπόκι και τα μπιζέλια που συχνά εντάσσονται στην κατηγορία αυτή ανήκουν στα δημητριακά και στα όσπρια αντίστοιχα.

Τα καρότα είναι ινώδη λαχανικά.


Για τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες διαβάστε εδώ:


Γλυκοπατάτες vs πατάτες: Τι μας προσφέρουν (2)



Επιμύθιο:τρώτε ινώδη λαχανικά κατά βούληση!




Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



No comments:

Post a Comment