18.9.18

HIIT / διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης: Κάποιες αλήθειες






H HIIT /  High Intensity Interval Training   - διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης - είναι ένας τρόπος άσκησης που περιλαμβάνει διαστήματα πολύ έντονης προσπάθειας ακολουθούμενα από χαλαρά διαστήματα αποκατάστασης.


Ένα παράδειγμα είναι τα σπριντ:

Το πρόγραμμα σπριντ που ακολουθώ για να διατηρούμαι σε πλήρη φόρμα!



Αναφέρονται εδώ κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την HIIT /  High Intensity Interval Training   - διαλειμματική άσκηση υψηλής ένταση:

- αξίζει σίγουρα να ασχοληθεί κανείς με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο άσκησης, ειδικά όταν έχει πολύ περιορισμένο χρόνο και ένα σχετικά υψηλό επίπεδο fitness

- αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος άσκησης που να δίνει τόσο διακριτά αποτελέσματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο: κάψιμο πολλών θερμίδων κατά τη διάρκεια και μετά,έκκριση αυξητικής ορμόνης και έντονα αναβολικό αποτέλεσμα,δυνατή καρδιά και καρδιοαναπνευστικό γενικά,βελτίωση αερόβιας και αναερόβιας ικανότητας, βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης κλπ.

- υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την κάνει κανείς και είναι ευθύνη του να την προσαρμόσει στα μέτρα του. 
Μπορεί να ρυθμίσει παραμέτρους όπως: ένταση και διάρκεια της προσπάθειας,αριθμό κύκλων,χρονικό διάστημα αποκατάστασης κλπ. 
Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για την αποκατάσταση ανάμεσα στις διαδοχικές προσπάθειες.

Πόσοι ας πούμε δοκίμασαν πρωτόκολλο Tabata και τους άρεσε πραγματικά; Eελάχιστοι φαντάζομαι θα ονειρεύονται τη στιγμή που θα κάνουν Tabata...

- ακρότητες μπορούν να φέρουν φόβο και σταδιακή απόρριψη της HIIT. 
Η κατάσταση θα πρέπει να ειναι διαχειρίσιμη.
 Δεν πρέπει να αγχωνόμαστε στην ιδέα της διαλειμματικής, αντίθετα θα πρέπει να γουστάρουμε.

- η άσκηση αυτή για να έχει δυνατά αποτελέσματα πρέπει να μας πηγαίνει πολύ πάνω από το αναερόβιο κατώφλι αλλά αυτό δεν βολεύει πολύ κόσμο.

Να σταματήσει λοιπόν;

Όχι,να προσαρμόσει! 
Να το πάει όσο αντέχει! 
Δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος εμετό σε κάθε προπόνηση! 
Δεν χρειαζεται να μετατρέπει μια ευχάριστη και υγιεινή απασχόληση σε εφιάλτη.

Ασχοληθείτε με HIIT / διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης,αξίζει τον κόπο. Αλλά ράψτε την επάνω σας. Και μη ξεχνάτε ποτέ: "Μέτρον άριστον"!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




4 comments:

  1. Δυστυχώς στο βωμό του εύκολου αποτελέσματος προστέθηκε και η HIIT.Σερβίρεται λάθος στα fitness ckub και τα γυμναστηρια στο βωμό του εύκολου και γρήγορου αποτελέσματος.Πολλοί τραυματισμοί κακή αποκατάσταση και στραπάτσο για τα παλληκάρια που ένα μεσημερι ξυπνησαν και αποφασισαν να κανουν 3,4 HIIT τη βδομαδα για να "προλάβουν" τις παραλίες ή επειδή "πρέπει" να χασουν κιλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mπάμπη μόνο εύκολο δεν είναι το αποτέλεσμα με την HIIT. Αλλά ότι γίνεται λάθος πολύ συχνά,αυτό είναι γεγονός.

      Delete
  2. Γεια σου Χρηστο!Ευχαριστω για τις συμβουλες! Για HIIT στο ελλειπτικο τι προγραμμα θα προτεινες; Πιστευεις μπορουμε να φτασουμε παρομοια αποτελεσματα με το σπριντ εξω ή στο διαδρομο προστατευοντας τα γονατα μας;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ούτε για αστείο δεν μπορεί να γίνει. Θα σε κοιτάνε όλοι με απορία.

      Delete