30.9.18

Λάχανο (2)









Δείτε το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου εδώ:

Λάχανο



3. Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C

Η βιταμίνη C ανάμεσα σε άλλα:

- είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου

- είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό

- βοηθάει στην απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου


4. Πολύ καλό για την καρδιά στην κόκκινη εκδοχή του  λόγω ανθοκυανινών:



5. Bοηθάει το πεπτικό σύστημα

Είναι πλούσιο σε διαλυτές ίνες που αποτελούν την κύρια τροφή των φιλικών προς τον οργανισμό πληθυσμών βακτηριδίων του πεπτικού σωλήνα.


6. Μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης

Οι διαλυτές του ίνες προσκολλώνται στα σωματίδια της χοληστερόλης στο έντερο εμποδίζοντας τα να περάσουν στο αίμα.

Οι φυτοστερόλες του δε μπλοκάρουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στον πεπτικό σωλήνα.


7. Αντικαρκινική δράση

γλυκοσινολικές ενώσεις που περιέχει το λάχανο υδρολυόμενες μετατρέπονται σε ισοθειοκυανικές ενώσεις όπως η σουλφοραφάνη και η ινδόλη-3-καρβινόλη που είναι γνωστές για την ικανότητα τους να δρουν στην έκφραση των γονιδίων και να  εξουδετερώνουν καρκινογόνες ουσίες.


Λάχανο λοιπόν: φθηνό,με ελάχιστες θερμίδες και πολύ χρήσιμα για την υγεία μικροστοιχεία.






2 comments:

  1. Καλημέρα Χρήστο!!Σούπερ το λάχανο ,αλλά νομίζω κάνει κατακράτηση υγρών και κάποιες φορές είναι αρκετα βαρυ..Μου έχει τύχει να μην μπορώ να γυμναστω ακόμη κι αν έχουν περάσει 4 ώρες και να έχω τραφεί μόνο με σαλάτα ...🤔🤔Επισης..γιατί πολλοί διατροφολογοι δεν το συστηνουν?
    Ευχαριστω και καλή συνέχεια!!

    ReplyDelete
  2. Με κατακράτηση δεν έχει καμία σχέση το λάχανο. Σε κάποιους πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα,αυτό είναι λογικό και συμβαίνει με τα σταυρανθή.Δεν πάει ο νους μου γιατί δεν το συστήνουν,δεν το έχω ακούσει ξανά αυτό.

    ReplyDelete