11.8.18

Φτιάξτε το σώμα σας απ' την αρχή: Body recomposition (1)









O όρος body recomposition σημαίνει στον κόσμο του bodybuilding μια κατάσταση στην οποία μπορεί κάποιος να χάνει λίπος και να κερδίζει μυϊκό ιστό ταυτόχρονα ή στη χειρότερη περίπτωση να μη χάνει μυϊκό ιστό.

Είναι μια διαφορετική προσέγγιση από τους κύκλους με φάσεις όγκου και γράμμωσης.

Πολλοί θα ισχυριστούν - και εύλογα - ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στις αρχές της φυσιολογίας και δεν μπορεί να είναι εφικτό μιας και για να χάσουμε λίπος χρειαζόμαστε θερμιδικό έλλειμμα και καταβολισμό ενώ αντίθετα για να κερδίσουμε μυϊκή μάζα χρειαζόμαστε θερμιδικό πλεόνασμα και αναβολικό περιβάλλον.

Η διαφορές απόψεων γύρω από το body recomposition - στα ελληνικά έχει μεταφραστεί σαν ανασύσταση ή ανασύνθεση του σώματος - έχουν να κάνουν σχέση με την ελαστικότητα που δίνει κανείς στην έννοια " ταυτόχρονα ". 

Δηλαδή την ίδια στιγμή, την ίδια ώρα, την ίδια μέρα κοκ;;

Kαι βέβαια και με το άτομο για το οποίο μιλάμε μιας κι ένας πρωτάρης που θα μπει στη διαδικασία θα έχει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με κάποιον που κινείται σε χαμηλά ποσοστά λίπους ή είναι κοντά στο γενετικό του δυναμικό.

Άρα οι διαφορές στις αντιλήψεις μπορεί τελικά να μην είναι μεγάλες και απλά να οφείλονται στην ελαστικότητα ερμηνείας κάποιων όρων.

Με απλά παραδείγματα μπορούμε να πούμε ότι όποιος π.χ. μπόρεσε να χάσει αρκετό λίπος διατηρώντας τη μυϊκή του μάζα ή να πάρει μυϊκή μάζα χωρίς να πάρει λίπος έχει πετύχει σωματική ανασύνθεση / body recomposition.

Άσχετα με τη σημειολογία των όρων το ουσιαστικό είναι βλέπουμε και να τσεκάρουμε τη σωματική σύνθεση και όχι μόνο την απώλεια βάρους. 

Δηλαδή να μειώσουμε το ρόλο και τη σημασία της ζυγαριάς.
Μπορεί κανείς να είναι λεπτός και ταυτόχρονα υποψήφιος για καρδιοπάθεια ή διαβήτη για να μη πιάσουμε και τις αισθητικές προεκτάσεις που συγκινούν περισσότερο κόσμο.

Όσο βελτιώνεται η σωματική σύνθεση, όσο δηλαδή μειώνεται ο λόγος λίπος/άλιπη μάζα τόσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από το ενδεχόμενο χρόνιων ασθενειών και τόσο περισσότερο βελτιώνεται η εμφάνιση μας.

Ποιο είναι όμως το κλειδί για την σωματική ανασύνθεση / body recomposition;

 Θα είναι το θέμα του 2ου μέρους αυτού του μικρού αφιερώματος.



Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


No comments:

Post a Comment