13.1.19

Άρσεις θανάτου: Όχι με μικτή λαβή!






Διαβάστε προηγουμένως:



Πιέσεις στήθους με βαράκια: Ουδέτερη ή πρηνής λαβή;



Οι άρσεις θανάτου ειναι καλό να γίνονται με διπλή πρηνή, κλειστή λαβή και ακόμη καλύτερα με hook grip.

Όταν κανείς συνηθίσει τη hook grip μπορεί ενδεχομένως να σηκώσει και περισσότερα κιλά από την ευρέως συνιστώμενη για τις άρσεις θανάτου μικτή λαβή.







Ο λόγος που συνιστάται η μικτή λαβή - το ένα χέρι σε πρηνισμό και το άλλο σε υπτιασμό είναι γιατί εμποδίζει τη μπάρα να ρολάρει μέσα στις χούφτες λόγω της αντίθετης κατεύθυνσής τους και να ανοίξει τα δάχτυλα.

Η μικτή λαβή επιτρέπει να σηκώνουμε κάπως περισσότερα κιλά γιατί παρακάμπτουμε τον αδύναμο κρίκο της συμβατικής λαβής.

Αυτό μπορεί να ενδιαφέρει τους επαγγελματίες ή τους hardcore  bobybuilders και powerlifters αλλά όχι να απασχολεί εμάς τους ερασιτέχνες αθλητές και απλούς οπαδούς του fitness.

Εμείς πρέπει να κοιτάμε πρώτα την ασφάλεια και η μικτή λαβή έχει θέματα με την ασφάλεια.

Πρώτα γιατί η αντίθετη στροφή των ώμων μπορεί να φέρει μυικές ανισορροπίες σε διάφορες περιοχές της πλάτης αλλά και έντονο πόνο.

Επίσης στο υπτιασμένο χέρι ταλαιπωρεί τους δικέφαλους και ιδιαίτερα τις μακρές κεφαλές τους στο σημείο που εκφύονται, εκεί που περνάνε μπροστά από γληνοβραχιόνια άρθρωση.

Έχουν υπάρξει πολλές ρήξεις τενόντων από αυτήν την άσκηση.

Δεν υπάρχει λόγος να παίρνουμε αχρείαστα ρίσκα όσοι είμαστε ερασιτέχνες,οι υπόλοιποι ας κανονίσουν την πορεία τους.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




13 comments:

  1. Χρήστο καλησπέρα, αν και άσχετο με το θέμα, επέτρεψέ μου να θέσω το ερώτημα: Xωρίς να κάνω αερόβια άσκηση αλλά μόνο STRONGLIFTS 5X5 3 φορές την εβδομάδα, έχω TDEE 2050 περίπου, BMR 1715. Αν πάω για TDEE-500=1550 περίπου ως fat loss calories, καταλήγω να λαμβάνω αρκετά λιγότερες θερμίδες από το BMR. Δεν δημιουργεί πρόβλημα αυτό?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tα έχεις λάθος υπολογισμένα. Δεν μπορεί να υπάρχει τόσο μικρή διαφορά ανάμεσα σε TDEE και BMR.

      Delete
  2. Δουλειά Γραφείου βλεπεις, μονο η γυμναστικη που ανεφερα, κατα τα αλλα καθιστικη ζωη.Το TDEE μου ειναι πανω κατω το BMRx 1.2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με τρεις προπονήσεις με βάρη δεν ανήκεις στο 1,2.Αλλά δεν υπάρχει θέμα γιατί ο οργανισμός σου θα παίρνει ενέργεια από το λίπος σου. Γενικά πάντως δεν συνιστώ θερμιδικό έλλειμμα πάνω από 15-20%.

      Delete
  3. Ευχαριστώ πολύ, κάτι τελευταίο. Θεωρείς ότι το 1.1 είναι πιο ρεαλιστικό?

    ReplyDelete
  4. Το 1,4 θεωρώ πιο ρεαλιστικό.

    ReplyDelete
  5. Χρηστο αν αλλάζω την μικτή λαβή; Δηλαδή αν κάνω 4 σετ άρσεις και σε κάθε σετ εναλλασω τα χέρια; Δηλαδή στο ένα σετ να κοιτάζει το αριστερό χέρι μπροστά και το δεξι πισω και στο επόμενο το αριστερό πίσω και το δεξί μπροστά. Πάλι θα έχω θεμα; Γιατί η μικτή λαβήε βοηθα στο να μην κουράζονται τα χέρια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν το βρίσκω ικανοποιητικό σαν λύση αλλά από το ολότελα....

      Delete
  6. Χρήστο ποια είναι η άποψη σου για τα straps; Είναι καλό να τα χρησημοποιεί κανείς;

    ReplyDelete
  7. Eνώ δεν έχω καμία ουσιαστική αντίρρηση να χρησιμοποιούνται όταν είναι απαραίτητοι,εν τούτοις θα προτιμούσα οι ερασιτέχνες να μη φθάνουν στο σημείο να τους χρειάζονται.

    ReplyDelete
  8. Καταλαβαίνω τι εννοείς. Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  9. Χρήστο θεωρείς ότι και η ύπτια λαβή στο μονόζυγο (chin up) ή γενικά σε όλες τις ασκήσεις πλάτης ταλαιπωρούν τους δικέφαλους και ιδιαίτερα τις μακρές κεφαλές τους στο σημείο που εκλύονται και θα πρέπει να αποφεύγονται; έχω πάθει τενοντιτιδα από υπερχρηση στον υπερακανθιο και δικέφαλο η οποία δεν πέρασε μετά από 3 μήνες ξεκουραση και έτσι όπως διαβάζω το άρθρο σου πιστεύω ότι ίσως το ζόρισα παραπάνω με τις κωπηλατικες με ύπτια λαβή και chin up έλξεις στη τροχαλία...
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι,δεν τίθεται θέμα γενικά. Αλλά μπορεί να τίθεται θέμα σε συγκεκριμένα άτομα. Γι αυτό προσαρμόζουμε τα πάντα στα δικά μας δεδομένα.

      Delete