29.6.10

Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος;









Διαβάστε επίσης:

ΘΕΡΜΟΓΟΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ- ΘΕΡΜΟΓΕΝΕΣΗ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ



H τροφική θερμογένεση ή θερμογένεση λόγω τροφής είναι  ένα από τα 3 βασικά κομμάτια του μεταβολισμού. Τα άλλα δύο είναι ο βασικός μεταβολισμός και η θερμογένεση λόγω  δραστηριότητας.

Υπολογίζεται ότι η θερμογένεση λόγω τροφής αποτελεί το 10%-15% περίπου του μεταβολισμού μας.

Προσέξτε αυτό το νούμερο για να βάλουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.

H τροφική θερμογένεση είναι η αύξηση/επιτάχυνση του μεταβολισμού μας που ακολουθεί τη λήψη της τροφής. Είναι προσωρινή και είναι επί πλέον του βασικού μεταβολισμού.

Συναντάται επίσης και με τους όρους:

- θερμικό αποτέλεσμα των τροφών

- ειδική δυναμική δράση των τροφών

Όπως προδίδει η ετυμολογία γεννάται θερμότητα κι αυτό λόγω της δαπανώμενης ενέργειας για τον τεμαχισμό ,κατάποση,πέψη,μεταβολισμό και αφομοίωση των τροφών.

Η τροφική θερμογένεση πρέπει να μας απασχολεί σαν κομμάτι του μεταβολισμού μας αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμάται μιας και αφορά περίπου το 10%+ αυτού.

Αρχίζετε πλέον να καταλαβαίνετε τι ακρότητες λέγονται σχετικά με τις τροφές που αδυνατίζουν ή τις τροφές που καίνε το λίπος.

Είναι προφανές ότι κάποιες τροφές θα προκαλούν περισσότερη θερμογένεση από τις άλλες γιατί λόγω της πολυπλοκότερης δομής τους  απαιτούν μεγαλύτερη ενέργεια για να κατεργασθούν και να αφομοιωθούν.

Για παράδειγμα το φρούτο χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να αφομοιωθεί από το χυμό του,το μαύρο ψωμί από το άσπρο ψωμί, οι πρωτεΐνες από τα λίπη και τους υδατάνθρακες,οι σύνθετοι υδατάνθρακες από τους απλούς κλπ.

Αν λοιπόν γνωρίζουμε το θερμικό αποτέλεσμα των τροφών μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για να αυξάνουμε έστω και προσωρινά το μεταβολισμό μας.

Αυτό που θέλω να σας μείνει από τούτη την ανάρτηση  είναι να μην πέφτετε θύματα των λεκτικών υπερβολών των ημιάσχετων.

Να θυμάστε ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η μόνιμη αύξηση του βασικού μας μεταβολισμού και αυτού που έχει να κάνει σχέση με τη φυσική μας δραστηριότητα.

Στο επόμενο θα σας κάνω πλήρως κατανοητά τα της τροφικής θερμογένεσης και θα σας μάθω να ξεχωρίζετε τις τροφές ανάλογα με τη θερμογόνο τους δράση.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!





Χρήστος Στρογγύλης


Φίλος και συνοδοιπόρος σας






No comments:

Post a Comment