21.5.10

ΒΑΡΗ: ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ;







Διαβάστε οπωσδήποτε:

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΡΗ:ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ!!


Τα βάρη δεν μειώνουν την ευλυγισία αν προσέξει κανείς κάποια πράγματα.

Το κυριότερο είναι να κάνει τις ασκήσεις στο πλήρες  εύρος της κίνησης.

Γι αυτό και το πρόβλημα με τη μείωση της ευλυγισίας εντοπίζεται κυρίως σ' αυτούς που κάνουν μεγάλα βάρη.

Στην περίπτωση αυτή είναι δύσκολο να πετυχαίνεις πλήρες εύρος στην κίνηση οπότε πρέπει να καταφεύγεις στο stretching και μάλιστα ανάμεσα στα σετ.


Στρέτσινγκ/διατάσεις(stretching): το στατικό stretching(2)



Για τους περισσότερους ερασιτέχνες που σηκώνουν συνήθως χαμηλά βάρη το να διατηρήσουν την ευλυγισία τους είναι γενικά πιο εύκολο.

Σωστή τεχνική,ελεγχόμενη κίνηση και πλήρες εύρος κίνησης που να δίνει στους μύες μια πλήρη διάταση.

Μείωση της ευλυγισίας θα έχουμε και στην περίπτωση έλλειψης συμμετρίας ανάμεσα σε ανταγωνιστικές μυϊκές ομάδες π.χ. ανάμεσα σε δικέφαλους και τρικέφαλους. Στην περίπτωση αυτή οι υποανεπτυγμένοι μύες θα έχουν πρόβλημα ευλυγισίας.

Γι αυτό τονίζω τόσο συχνά το θέμα της συμμετρίας!

Για να είστε πάντα προς τη μεριά της ασφάλειας δεν θα 'ταν άσχημο πάντως να ολοκληρώνετε την προπόνηση με βάρη με μερικές διατάσεις.

Εκείνο που πρέπει να μείνει όμως από τη σημερινή ανάρτηση είναι ότι τα βάρη δεν είναι γενικά ασυμβίβαστα με την ευλυγισία!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



6 comments:

  1. χρήστο όσον αφορά την ευλυγισία και τα βάρη θα ήθελα να σου παραθέσω το παράδειγμα των αρσιβαριστών.Αρασέ με 150 κιλά χρειάζεται εκτός από απίστευτη δύναμη και φοβερή ευλυγισία για αυτη την εκρηκτική κίνηση.Keep up the good Work

    ReplyDelete
  2. ναι ομως αν καποιος κανει βαρη στο γυμναστηριο στα ποδια σε σετακια των 8 επαναληψψεων δεν ειναι λογικο να του μειωθει η ευλυγισια??? οσο αεροβιο και αν κανει....

    ReplyDelete
  3. Βασικά διατάσεις χρειάζονται! Τα βάρη δεν μου μείωσαν σε καμία φάση την ευλυγισία μου.

    ReplyDelete
  4. Να σου προσθεσω φιλε Χρήστο μια πληροφορια που συχνά μπερδευει τον κοσμο , σχετικα με το θεμα που αναλυεις απο την αντιστροφη πλευρα.Οι επαναλαμβανομενες διατασεις στατικες pnf κτλ. Οταν γινονται στην ιδια προπονητικη μοναδα και σε καθε προπονηση, εχει αποδειχτεί πως μειώνουν και δυσκολευουν την απόδοση σε αθληματα δυναμης Πχ. Αρση βαρων,ριψεις.Χωρίς να λεω οτι δεν ειναι απαραίτητες για την αποφυγή τραυματισμων. Η συγκεκριμενη πληροφορια ειναι απο σεμιναριο στο Τεφαα Αθηνών αρα θεωρω πως ειναι εγκυρη (εαν δεν εχει αναιρεθει απο νεοτερες ερευνες)
    Συνεχισε την καλη δουλειά!

    ReplyDelete
  5. Eυχαριστώ φίλε! Σε αυτό που λες αναφέρομαι στο παρακάτω άρθρο:

    http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2011/04/stretching-stretching2.html

    ReplyDelete
  6. Δε τη μειώνουν απλά τη σκίζουν παιδία κ αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα ασχολούμαι με τη πυγμαχία κ τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι μεγαλώσαμε κάνω κ βάρη αρκετά αυτό που λέει ο Χρήστος για τα κιλά έχει δίκιο αλλά κ πάλι τη μειώνουν

    ReplyDelete