24.5.10

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΩΣΗ (2)








Διαβάστε επίσης:

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΩΣΗ (1)



9. Πάμε τώρα στο αερόβιο κομμάτι της εξίσωσης:

Aερόβια σταθερού τέμπο ή διαλειμματική άσκηση;

 H θεωρία λέει ότι και οι δύο αυτές μορφές αερόβιας άσκησης έχουν τη θέση τους σε ένα πρόγραμμα γράμμωσης.

Η εμπειρία μου λέει ότι η γράμμωση απαιτεί από το σώμα να περιέλθει σε μια μη στρωτή,τυρβώδη κατάσταση και αυτό γίνεται μόνο με υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση όπως σπριντ σε ανηφόρα,σπριντ σε σκάλες κλπ.

10. Αν έχετε πολύ καλή φυσική κατάσταση καβαλήστε το γρήγορο άτι της διαλειμματικής.

Θα χρειασθείτε 3x20' τη εβδομάδα συν μια προπόνηση σταθερού τέμπο σαν ενεργητική αποκατάσταση (συν βέβαια  ένα δραστήριο/ενεργητικό τρόπο ζωής).

11. Αν είσθε comme ci, comme ça τότε προτιμήστε την βραδύτερη σιγουριά του σταθερού τέμπο. Θα χρειάζεστε τουλάχιστον 30-40' άσκησης με μια ένταση που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο   75% της μέγιστης καρδιακής σας συχνότητας . Αυτό 3-4 φορές την εβδομάδα.

12. Αν γυμνάζεστε τέλος όπως ο τυπικός θαμώνας των γυμναστηρίων τότε δεν βλέπετε γράμμωση ούτε με το κιάλι!

13. Επισημαίνω ότι η υπόθεση γράμμωση δεν αφορά όλον τον κόσμο και πρέπει να έχετε τη γενναιότητα και την ευθυκρισία να αποφασίσετε σε ποια όχθη βρίσκεστε.

14. Η διατροφή είναι τελικά ο περιοριστικός/ ρυθμιστικός παράγοντας για τη γράμμωση. Φροντίστε ώστε οι εργώδεις/υπερφιλότιμες προσπάθειές σας να μην καταποντίζονται στον Καιάδα του οισοφάγου σας.

15. Η εμπειρία μου βέβαια πάνω στο θέμα αυτό  είναι άκρως αρνητική. 
Μάθαμε να τρέφουμε τα συναισθήματά μας και όχι το σώμα μας.
Θέλω να πω ότι δεν μπορούμε πλέον να ξεχωρίσουμε τη βιολογική από τη συναισθηματική πείνα και αυτό οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής.

Έτσι θα πρέπει να εξασφαλίσετε συναισθηματική σταθερότητα πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε φιλόδοξο σχέδιο όπως π.χ. η γράμμωση. 

16. Όσο υγιεινά/καθαρά και να τρώτε, γράμμωση δεν πρόκειται να δείτε αν δεν δημιουργήσετε κάποιο θερμιδικό έλλειμμα. 

Για να μην πέσετε σε ακρότητες θα συνιστούσα σαν όπτιμουμ ένα έλλειμμα της τάξης του 15% -20% σε σχέση με τις  θερμίδες συντήρησης του παρόντος βάρους σας:

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ

Πρόκειται για απλά μαθηματικά: για να υπάρξει γράμμωση θα πρέπει να καεί λίπος και αυτό δεν δυνατόν αν δεν υπάρξει θερμιδικό έλλειμμα.

Όσο πιο μεγάλο είναι αυτό τόσο πιο γρήγορα θα δείτε γράμμωση εκτός και αν
πάτε στο άλλο άκρο στραπατσάροντας το μεταβολισμό σας.

Τέλος του 2ου μέρους


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



         

5 comments:

  1. Καταρχάς να σε ευχαριστήσω για το υπέροχο Blogg σου.Πολύ ενθαρρυντικό για πολλούς λόγους.Anyway η ερωτήση μου είναι η εξής :
    Στο περίπου , για γρηγορότερα αποτελέσματα όσο αφορά την γράμμωση τί προπόνηση να κάνω στο γυμναστήριο.
    (έκανα για 3 μήνες περίπου πρίν το πάσχα αλλά μετά έκατσε εξεταστική και καπάκια έσπασα το χοντρό δάχτυλο του ποδιού και μόλις ήμουν ok έσπασα τον αντίχειρα μου...άτυχος στο full)
    Στούς τρείς μήνες δέν είχα δεί ιδιαίτερη διαφορά (ελάχιστα κιλά χαμένα). Να εξηγήσω οτί δέν είμαι απο αυτούς που πιστεύουν/θέλουν εύκολα αποτελέσματα χωρίς κόπο , απλά ανησυχώ οτι ίσως και τώρα (ξαναγράφτηκα σήμερα στο γυμναστήριο για μέχρι και τον ιούλη που θα συνεχίσω χανιά και μετά πάλι πίσω , φοιτητής γαρ)πάω τζάμπα λόγω των ασκήσεων που με βάζουν να κάνω.(πχ ροκανίσματα που απ'ότι διαβάζω είναι μέτρια άσκηση)
    Γενικά με την γυμναστική είμαι ψιλοάσχετος και όταν βρω χρόνο(παλιοΤΕΙ)θα διαβάσω όλα τα άρθρα σου.Αν εξαιρέσεις οτι έπαιζα ποδόσφαιρο στο τοπικό πριν 5 χρόνια πλέον η μόνη μου σχέση είναι αυτοί οι τελευταίοι μήνες που πήγα Gym και καμία μπαλλίτσα.
    Χαρακτηριστικά : 1:78 73 κιλά 20% λίπος (πολύ κακή διατροφή πιό παλιά).Από το πάσχα μέχρι τώρα έχω χάσει 5 κιλά ακολουθώντας διατροφή την οποία μου έδωσε η διατροφολόγος του γυμναστηρίου.
    Όπως και να έχει θέλω να κάνω γυμναστική με νόημα.Βαρέθηκα να μήν νιώθω άνετα με το σώμα μου.


    Εύχαριστώ για όλα

    ReplyDelete
  2. Συγγνώμη Χανιώτη φίλε που δεν μπορώ να σου απαντήσω εξατομικευμένα λόγω έλλειψης
    χρόνου. Υπάρχουν τα πάντα μέσα στο blog.Καλή πρόοδο στη ζωή σου!!

    ReplyDelete
  3. uparxei kapoio email tou christou pou na mporesw na rwtisw kati sxetika me diatrofi k grammwsi? 8a htan polutimi i voh8eia stin parousa fasi...

    ReplyDelete
  4. τι αποψη εχετε για τα ice tea χωρις θερμιδες και χωρις ζαχαρη; οχι για καθημερινη καταναλωση.

    ReplyDelete
  5. Αρνητική τελείως! Πίνε ice water! Ή πάρε την καλύτερη ποικιλία τσαγιού κι ετοίμασέ το μόνος!

    ReplyDelete