Η σοκολάτα μπορεί να είναι πολύ καλή για την υγεία μας αλλά υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή:
- ανάλογα με την περιεκτικότητα σε κακάο: να προτιμάτε σοκολάτες με περιεκτικότητα τουλάχιστον 80% σε κακάο.
- ανάλογα με την επεξεργασία του κακάο: τρόπος ψησίματος,κατεργασία με αλκάλια,ραφινάρισμα κλπ.
- ανάλογα με την ποσότητα: μια σοκολάτα των 100 gr που μπορεί να φαγωθεί άνετα σε 5' - να 'ταν κι άλλη! - περιέχει γύρω στις 550 θερμίδες.
Η τυπική περίπτωση βέβαια του μέσου λάτρη της σοκολάτας δεν έχει καμία σχέση με ότι αναφέραμε.
Καταναλώνει μεγάλες ποσότητες σοκολάτας με μικρή περιεκτικότητα σε κακάο και μεγάλη σε ζάχαρη.
Οι περισσότερες σοκολάτες του εμπορίου περιέχουν επίσης πολλά κορεσμένα λίπη και τεχνητά βελτιωτικά γεύσης.
Ενώ λοιπόν το ήπια κατεργασμένο κακάο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά,φλαβονοειδή κατεχίνες και άλλες εξαιρετικά υγιεινές ουσίες στο τέλος καταλήγουμε να τρώμε κάτι που έχει ελάχιστη σχέση με το αρχικό προϊόν.
Συνεπώς η συχνή κατανάλωση σοκολάτας έτσι όπως γίνεται σήμερα αποτελεί μάλλον διαβατήριο για την παχυσαρκία και το διαβήτη.
Αν θέλετε να απολαύσετε μόνο οφέλη να τρώτε μικρές μόνο ποσότητες από βιολογικές σοκολάτες με περιεκτικότητα τουλάχιστον 80% σε κακάο.
Αποφεύγετε οτιδήποτε περιέχει κακάο κάτω από 60%,λευκές "σοκολάτες" καθώς και αυτές που περιέχουν καραμέλα,νουγκά κι άλλα ευφάνταστα παρασκευάσματα.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
χρηστο η σοκολατα που τρωω εχει 70% περιεκτικοτητα σε κακαο,δεν εχω βρει με περισσοτερο,ξερεις που μπορω να βρω?
ReplyDeleteΔεν τρώω καθόλου αλλά σε σούπερ μάρκετ έχω δει με 80%. Δες σε κανένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων!
ReplyDeleteαν είμαστε λάτρεις της σοκολάτας και αγοράζουμε την λιγότερο επιβαρυμένη με ζάχαρη κτλπ.. πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε σοκολάτα?
ReplyDeleteΕξαρτάται από το τι άλλο τρως. Θα μπορούσες άμως να τρως το 5% των θερμίδων σου κάθε μέρα!
ReplyDeleteΜα που τις βρίσκεις αυτές τις φωτογραφίες ρε μπαγάσα!!!Γενικώς μιλάω όχι μόνο αυτή..
ReplyDeleteΕιχα πάρει τις προάλλες μια σοκολάτα με 80% από την Ουγκάντα.Η αλήθεια είναι οτι έφαγα μόνο ένα κομματάκι κ δεν μπορούσα άλλο μιας κ με λίγωσε.Αυτό τα λέει όλα..θεωρώ οτι ο οργανισμός μου αντέδρασε όπως έπρεπε δλδ γλυκάθηκε με την κατάλληλη ποσότητα κ έδωσε εντολή ο εγκέφαλος να σταματήσει σε αντίθεση με τις σοκολάτες του εμπορίου ,στις οποίες κυριαρχεί η ζάχαρη κ πολλά παραγωγα της τα οποία είναι άκρως εθιστικά
ReplyDeleteΕπίσης παιδιά μια παρατήρηση,να αγοραζετε σοκολάτες οι οποίες ειναι πιστοποιημένες απο οργανισμους οτι δε χρησιμοποιούνται παιδια για την καλλιέργεια του κακάο..μπορούμε όλοι μας ατομικά να βάλουμε ενα μικρό πετραδάκι στην καταπολέμηση ενός τέτοιυ εγκλήματος,το οποίο διαπράττεται πολύ μακρια μας..
ReplyDeleteΣωστή η επισήμανση Χριστίνα!
ReplyDeleteΦίλε Χρήστο, όσες σοκολάτες κι αν είδα, ακόμη και οι γνωστές "υγείας" ειχαν τρελά ποσοστά ζάχαρης (ανω του 30%).Μόνο μία με 74% κακάο είχε κοντά στο 25
ReplyDeleteΑυτο που λεει η Christine Lampiri ερχεται σε αντιθεση με την πραγματικη γευση της γνησιας σοκολατας η οποια ειναι κατα βαση πικρη κ οχι γλυκια σε σημειο να σε λιγωσει. Απο οτι ξερω η επεξεργασια της σοκολατας γινεται και για να την κανει λιγοτερο πικρη με αποτελεσμα να χανει τις αντιοξειδωτικες της ιδιοτητες.
ReplyDeleteΠροσωπικα μου αρεσει η οσο το δυνατον πιο εντονη κ πικρη γευση και για αυτο προτειμω οπως ειπε ο Χρηστος αυτες με μεγαλη περιεκτικοτητα σε κακαο.