24.11.18

Μυική υπερτροφία: Όχι πάγο μετά την προπόνηση!







Η οξεία φλεγμονή που παρατηρείται στους μυϊκούς ιστούς μετά από μια σκληρή προπόνηση είναι ουσιώδης για την ανάπτυξη των μυών,την υπερτροφία δηλαδή.

Όταν γυμναζόμαστε σκληρά, στην ουσία τραυματίζουμε τους μυς μας. 

Σαν τραυματισμό εκλαμβάνει την κατάσταση το σώμα μας και με το ίδιο τρόπο αντιδρά.

Στρατιές από μακροφάγα κύτταρα εκστρατεύουν για να βοηθήσουν με τη φαγοκυττάρωση στην αποδόμηση των τραυματισμένων,ημικατεστραμμένων μυικών ινών που δεν επιδέχονται ανάταξης.
  Η συγκέντρωσή τους φθάνει στο max μετά από περίπου 24 ώρες.

Κατόπιν και σε δεύτερη φάση έρχεται ένα κύμα από μη φαγοκυτταρικά μακροφάγα που μπανιάρει  τις τραυματισμένες μυικές ίνες μέσα σε ινσουλινόμορφο αυξητικό παράγοντα / IGF-1 που είναι και το μεγάλο μυστικό για την ανάπλασή τους.

Παράλληλα τα τραυματισμένα μυικά κύτταρα  απελευθερώνουν ειδικές πρωτεΐνες, τις κυτοκίνες, που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα της μυοστατίνης,της πρωτεΐνης δηλαδή που αναστέλλει τη μυϊκή υπερτροφία. 

Η οξεία φλεγμονή επίσης αυξάνει τα επίπεδα της κυκλοοξυγενάσης που βοηθούν την υπερτροφία αφυπνίζοντας και μεγαλώνοντας τα αρχέγονα δορυφορικά κύτταρα που επικαλύπτουν τις μυικές ίνες και βρίσκονται σε μια κατάσταση "ύπνωσης".

Άρα η οξεία φλεγμονή είναι και απαραίτητη και επιθυμητή για τη μυική υπερτροφία.

Όταν βάζουμε πάγο στα επίμαχα σημεία ή όταν παίρνουμε χωρίς ιδιαίτερο λόγο μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, στην ουσία ακυρώνουμε την προπόνησή μας εμποδίζοντας την εξέλιξη της οξείας φλεγμονής.

Το πρόβλημα είναι η χρόνια φλεγμονή που ανάμεσα στα άλλα αυξάνει σε χρόνια βάση τη μυοστατίνη.


Aυτήν πρέπει να καταπολεμήσετε και ο καλύτερος τρόπος είναι:

- πολύ ελαιόλαδο,πολλά ωμέγα - 3 και λαχανικά

- αποχή από άσπρο αλεύρι,ζάχαρη και τρανς λιπαρά

- έλεγχος του στρες

- αποφυγή της υπερπροπόνησης

- πολύ-πολύ νερό.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



No comments:

Post a Comment