Με την παχυσαρκία να καλπάζει στις δυτικές κοινωνίες, όλο και περισσότερα προϊόντα χαμηλών θερμίδων,χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή λίπη κυκλοφορούν στην αγορά.
Πολλά από αυτά είναι παγίδες με την έννοια ότι μπορούν να προσθέσουν κιλά και πόντους στη μέση μας.
Ας δούμε μερικές συνηθισμένες περιπτώσεις.
1. Χυμοί φρούτων φρεσκοστυμμένοι
Για τους χυμούς του εμπορίου δεν μιλάω καν. Καλό είναι να τους αποφεύγετε πάντα.
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί έχουν πολλές θερμίδες και γενικά δεν περιέχουν τις πολύτιμες ίνες του φρούτου.
Οι υγρές θερμίδες είναι μια μεγάλη παγίδα παχυσαρκίας γιατί δεν προκαλούν κορεσμό και έτσι προστίθενται απλά σ' αυτές που θα καταναλώσουμε έτσι κι αλλιώς.
Είναι δε πολύ εύκολο να καταναλώσει κανείς μεγάλες ποσότητες χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει μιας και ο κορεσμός που δίνουν είναι ανύπαρκτος. Στην ουσία σβήνουν τη δίψα μας.
Να προτιμάτε να τρώτε το φρούτο ολόκληρο για τις ίνες του,τον κορεσμό που φέρνει και για τις συνέργειες των θρεπτικών του συστατικών.
Ένα φρούτο φέρνει πολύ μεγαλύτερο κορεσμό από μια ισοθερμιδική ποσότητα χυμού.
Δείτε επίσης τι γίνεται με τα αντιοξειδωτικά όταν το φρούτο γίνεται χυμός:
Deconstructing a fruit serving: comparing the antioxidant density of select whole fruit and 100% fruit juices.
Διαβάστε λίγο και το άρθρο αυτό που έχει σχέση με τον μεταβολισμό της φρουκτόζης (γίνεται στο συκώτι):
Μιλάμε βέβαια για συστηματική και μεγάλη κατανάλωση χυμού που δεν είναι συνηθισμένη αλλά συμβαίνει.
Aυτό δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί με τη φρουκτόζη από ολόκληρα φρούτα.
Περισσότερα όμως στο 2ο μέρος
Έως τότε:
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com
No comments:
Post a Comment