6.12.18

Βασικός μεταβολισμός: Πως να μη μειώνεται!









Δείτε το δίδυμο αυτό άρθρο εδώ:




Βασικός μεταβολισμός: Πώς αυξάνεται;



Βασικός μεταβολισμός: Πώς αυξάνεται;


Όταν χάνουμε βάρος είναι φυσιολογικό να μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός μας μιας και το βάρος είναι μέρος της εξίσωσης υπολογισμού του :


Αλλά η μείωση αυτή ειναι συνήθως μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη με βάση τα τυπικά μοντέλα υπολογισμού,ένα φαινόμενο που αποκαλείται προσαρμοστική θερμογένεση:




Μιλάμε για έναν πανάρχαιο μηχανισμό επιβίωσης που μπορεί να έσωσε τον άνθρωπο από τον αφανισμό όταν υπήρχε ένδεια τροφών.

Σε ένα περιβάλλον αφθονίας όπως αυτό του σήμερα - τουλάχιστον στους δυτικούς πολιτισμούς γιατί σε πολλά μέρη του πλανήτη συμβαίνει το αντίθετο - αυτό γυρνάει μπούμερανγκ.

( Παρεμπιπτόντως τι τραγική ειρωνεία κι αυτή,εμείς δηλαδή να αγωνιζόμαστε να ελέγξουμε το πάχος μας και άλλοι να αγωνίζονται για την επιβίωση των παιδιών τους)....

Η προσαρμοστική θερμογένεση όχι μόνο ρίχνει τον βασικό μεταβολισμό αλλά μειώνει και το ρυθμό απώλειας θερμίδων με την άσκηση.

Υπάρχει η  δυνατότητα να μειωθεί με περιοδική λήψη περισσότερων θερμίδων - refeeding - έτσι ώστε να γεμίζουν προσωρινά οι αποθήκες γλυκογόνου και να αποκαθίστανται τα επίπεδα της λεπτίνης.

Ο βασικός μεταβολισμός επανέρχεται μετά από λογικά θερμιδικά ελλείμματα αλλά στις υπερβολές ίσως υπάρξει πρόβλημα. 

Επίσης πρόβλημα υπάρχει και με την επανάκτηση των κιλών μετά από δραστικά θερμιδικά ελλείμματα.

Είναι μύθος ότι κάποιοι μπορούν να τρώνε όσο θέλουν χωρίς να παχαίνουν μιας και οι διαφορές στον βασικό μεταβολισμό είναι σχετικά μικρές και κυμαίνονται σε μια περιοχή 200-250 θερμίδων για το ίδιο βάρος και φύλο.


Συνεπώς

- λογικά θερμιδικά ελλείμματα

-στρατηγικά χωροθετημένο refeeding

- τακτική αναερόβια άσκηση



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




No comments:

Post a Comment