Οι κρόκοι των αυγών είχαν παλιότερα δαιμονοποιηθεί λόγω της χοληστερόλης που περιέχουν.
Αργότερα η άποψη των ειδικών άλλαξε αφού αναγνωρίστηκε η ασύγκριτη διατροφική αξία τους και γιατί οι έρευνες έδειχναν ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερη συσχέτιση της διαιτητικής χοληστερόλης με την χοληστερόλη του αίματος.
Τι λένε όμως κάποιες έρευνες για το θέμα;
Εδώ έχει γίνει γίνει μια σύγκριση ανάμεσα σε 3 ομάδες που έτρωγαν 3 ή 7 ή 14 κρόκους την εβδομάδα.
Καμία ιδιαίτερη διαφορά στους σχετικούς βιοδείκτες,τίποτα που να φανερώνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση κρόκων μπορεί να συνδέεται με κάποιο μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής πάθησης:
Egg intake does not change plasma lipoprotein and coagulation profiles
Επιπρόσθετα η κατανάλωση δύο κρόκων τη μέρα έδειξε ότι ανεβάζει την καλή χοληστερόλη:
Δεν ανταποκρίνονται όμως όλοι το ίδιο στη διαιτητική χοληστερόλη κι αυτό είναι ένα προσωπικό θέμα που πρέπει να ερευνηθεί:
Εν τούτοις ακόμη κι όταν έχουμε άνοδο της κακής χοληστερόλης το προφίλ της φαίνεται ότι αλλάζει έτσι ώστε να σχηματίζει σαφώς πιο δύσκολα αθηρωματική πλάκα:
Tα διαβητικά άτομα θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο και να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους.
Το ίδιο και όσα έχουν δυσμενές λιπιδαιμικό προφίλ.
Να επισημάνουμε ότι όλα τα αυγά δεν είναι ίδια και θα πρέπει να αποφεύγετε τα αυγά των food factories:
Τέλος μη ξεχνάτε πόσο πολύτιμα είναι τα αυγά για την υγεία μας.
Πραγματικά η διατροφική τους αξία δεν έχει ταίρι:
ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Πόσα ολόκληρα αυτά τη μέρα;
Oι μελέτες δείχνουν ότι μέχρι 3 τη μέρα είναι ασφαλή για υγιή άτομα.
Πιθανότατα και πιο πολλά είναι οκ αλλά εκεί η κατάσταση είναι κάπως αχαρτογράφητη προς το παρόν.
Ψάξτε το πάντα σε ατομικό επίπεδο!
Ψάξτε το πάντα σε ατομικό επίπεδο!
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Έκανα και εγώ την δική μου έρευνα/δοκιμη.
ReplyDeleteΧολιστερινη 184 πρίν ξεκινήσω,με τρια αυγά λοιπον καθε πρωί και καλή διατροφή για ενα μηνα χωρίς κρεας, γλυκά και αλευρι ,η χοληστερίνη ανεβηκε στο 310 .
Καθε ερευνα λοιπόν έχει διαφορετικα αποτελέσματα
Η δική σου δεν είναι έρευνα αλλά παρατήρηση σε ατομικό επίπεδο. Το ίδιο ακριβώς έκανα κι εγώ χωρίς αλλάξει καθόλου το ήδη καλό λιπιδαιμικό μου προφίλ. Γι αυτό και λέω να το ψάχνετε σε προσωπικό επίπεδο,γιατί δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο.Οι πολλοί πάντως φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.Καλή χρονιά με την ευκαιρία και ευχαριστούμε πολύ για την κατάθεση της προσωπικής σου εμπειρίας.
Delete