Γιατί μιλάω για παγίδες;
Γιατί απλά τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο στη διατροφή εκτός από κάποια θέματα στα οποία υπάρχει απόλυτη ομοφωνία και για τα οποία έγραψα πολύ πρόσφατα.
Πάρτε για παράδειγμα το γάλα...
Kατά πόσο είναι υγιεινό;
Δύσκολο να πεις.
Εξαρτάται από το ζώο που προέρχεται, από το αν είναι βιολογικό, από την ηλικία του ανθρώπου, τα γονίδια του, αν αθλείται, αν έχει δυσανεξία στη λακτόζη ή στην καζεΐνη κλπ.
Μερικοί άνθρωποι θριαμβεύουν με το πολύ γάλα.
Τι να τους πεις;
Ότι το γάλα δίνει προβλήματα ή ότι οι μεγάλοι θα ήταν καλύτερο να μη πίνουν γάλα;
Σχετικά είναι όλα αυτά.
Για δώσε όμως γάλα σε κάποιον που έχει δυσανεξία στη λακτόζη!
Ή σε κάποιον που η καζεΐνη του πυρπολεί τις αρθρώσεις!
Ή τέλος σε κάποιον έφηβο που πυροδοτεί την ακμή του ( αν δεν το γνωρίζατε, όταν υπάρχει θέμα ακμής θα ψάχνεστε πρώτα με τα γαλακτοκομικά ).
Μέχρι και επιπτώσεις στην ακοή μπορεί να έχει το γάλα.
Άτομα που το έκοψαν, είδαν διαφορά.
Αλλά πάλι πιο γάλα;
Για το αγελαδινό των food factories στο χαρτόκουτο, το λέω ευθαρσώς: να το αποφεύγετε!
Αλλά υπάρχει και κατσικίσιο γάλα, υπάρχει και βιολογικό γάλα.
Δεν είναι όλα τα γάλατα ίδια με δυο λέξεις.
Το έχω δει επάνω μου. Γάλα με γάλα έχουν μεγάλη διαφορά.
Άρα είναι τελικά υγιεινό το γάλα; Αφήνω την απάντηση σε σας.
Και τι να πει κανείς για τα αυγά;
Φανταστική τροφή για τους περισσότερους όταν είναι ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά.
Αλλά αυτά των food factories είναι προς αποφυγή.
Επίσης είναι εξαιρετικά αλλεργιογόνα για αρκετούς, όπως και σε άλλους φέρνουν γαστρεντερικά προβλήματα.
Κάποιοι δεν μπορούν ούτε να τα πλησιάσουν. Άντε να τους τα εκθειάσεις...
Και για τα όσπρια τι να πεις που άλλοι τα τρώνε μανιωδώς με άριστα αποτελέσματα και σε άλλους προκαλούν φοβερές διαταραχές;
Σχετικά λοιπόν τα πράγματα και δεν μπορούν να σταθούν γενικοί αφορισμοί.
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment