25.10.18

Πρωτεΐνη: Ότι θα θέλατε να γνωρίζετε: Ισοζύγιο αζώτου - πρωτεϊνική σύνθεση (10)






































Δείτε τα προηγούμενα μέρη αυτού του άρθρου εδώ:

Πρωτεΐνη: Ότι θα θέλατε να γνωρίζετε:Πότε την τρώμε και σε τι ποσότητες τη φορά (9)




Τι είναι η πρωτεϊνική σύνθεση;

Πρωτεϊνική σύνθεση είναι η διαδικασία  με την οποία τα κύτταρα μας χτίζουν μόρια πρωτεΐνης χρησιμοποιώντας ένζυμα,το DNA και το RNA που είναι ο αγγελιοφόρος μεταξύ του DNA και των ριβοσωμάτων των.

Με άλλα λόγια η πρωτεϊνική σύνθεση είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μας χρησιμοποιεί τα αμινοξέα των πρωτεϊνών για να χτίσει καινούριο μυικό ιστό.

Κάθε μέρα εξελίσσονται μέσα μας δυο αντίθετες διαδικασίες: 

Η  πρωτεϊνική σύνθεση ή αναβολισμός για την οποία μιλήσαμε πιο πάνω και ο καταβολισμός που είναι μυική αποδόμηση,διάσπαση δηλαδή μυικού ιστού για παραγωγή ενέργειας - εξώθερμη αντίδραση.

Όταν τρώμε πρωτεΐνη έχουμε για κάποιο διάστημα στο αίμα μας αυξημένες ποσότητες αμινοξέων,μια κατάσταση που λέγεται υπεραμινοξαιμία που διεγείρει την διαδικασία της πρωτεϊνικής σύνθεσης.

Οι σκληρές προπονήσεις έχουν καταβολικό χαρακτήρα με την έννοια ότι τραυματίζουν τις μυικές ίνες και τις αποδομούν.

Αλλά είναι στη φύση του σώματός μας να αντιδρά μετά την προπόνηση και να περνάει σε αναβολική φάση,είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Για να μπορεί να υπάρχει πρωτεϊνική σύνθεση πρέπει να υπάρχει θετικό ισοζύγιο αζώτου δηλαδή περισσότερο άζωτο να εισάγεται στον οργανισμό από αυτό που εξάγεται λόγω καταβολικών διαδικασιών.

 ( Υπενθυμίζεται εδώ ότι η πρωτεΐνη είναι το μόνο από τα μακροθρεπτικά στοιχεία που εισάγει άζωτο στον οργανισμό ).

Για το πόσο πρωτεΐνη πρέπει να τρώμε έχουμε μιλήσει σε προηγούμενα μέρη αυτού του άρθρου.

Με πολύ απλά λόγια μέσα στον οργανισμό εξελίσσονται ταυτόχρονα διαδικασίες δόμησης και αποδόμησης του μυικού ιστού και το πόσο πρωτεΐνη τρώμε είναι το βασικό στοιχείο που επηρεάζει το προς τα  που θα γείρει η ζυγαριά.

Το ισοζύγιο του αζώτου επηρεάζεται κυρίως από την ποσότητα της πρωτεΐνης που προσλαμβάνουμε σε 24ωρη βάση και λιγότερο από το πότε την προσλαμβάνουμε και πόση κάθε φορά.


Τέλος του 10ου μέρους


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




No comments:

Post a Comment